Voeding

Woody & Nina zijn in de eerste twee jaren opgegroeid met brokken en blikken vlees. We wisten niet beter, en als je niet beter weet, voer je volgens de standaard en de standaard is over het algemeen brok. Dus geven we brok, want we weten niet beter.

Tijdens mijn eerste kennismaking met een Cane Corso forum was er een moment waarbij ik voor het eerst de termen KVV (Kompleet Vers Vlees) & BARF (Bones And Raw Food) voorbij zag komen. Beide rauw vlees voeding. Iek! Het klonk te ingewikkeld om er een menu van te maken en de uitleg daarover verstond ik ook niet helemaal. Wat ik wel verstond, ik zorg niet goed voor mijn honden, ik voer brok.

Knagend geweten! Het werd KVV van een fabriek, om de hoek, lekker makkelijk.

Het verschil. Twee honden die met plezier aten. Toename in gewicht, verbeterde conditie van de vacht en keutels in plaats van drollen. Makkelijk opruimen dus. Want wij wandelen niet om te poepen. Wij wandelen om te bewegen. Poepen en plassen kan ook in de tuin, vinden wij. En zo’n stevige, compacte drol is dan wel zo makkelijk, vinden wij.

Dit smaakte naar meer, dat vlees.

We hadden nodig: een kijkje in de keuken van een ervaren BARF-er om dit ingewikkelde proces wat minder ingewikkeld te maken. Want ik vond het ingewikkeld. Proberen om het onderscheid in vleesbot, spiervlees en orgaan te begrijpen in de vorm van diverse diersoorten met de daarbij behorende percentages, niet makkelijk!

Ik had nodig, een kijkje in de BARF keuken van een ervaren BARF-er. Leerzaam, nog overtuigender!

Het menu viel op zijn plaats, net als de invulling. BARF-en maar! Niet dus!

Portioneren, tot de gram nauwkeurig afwegen, stickers op elke zak. PFFF zeg dat wel. Woody & Nina ging het makkelijker af! Volleerde BARF-hond, de eerste keer! Natuur doet zijn best. BARF

Na een aantal jaren BARF voeren ben ik ervan overtuigd dat het beter, gezonder en natuurlijker is om op deze manier mijn honden te voeren. Het is elke dag genieten hoe de honden karkassen en/of ribben weg kraken. Elke dag een verassing wat voor hun op het menu staat. Geen één dag eten ze hetzelfde! De tijd en het werk wat erin gaat zitten, want het is wel net even een beetje meer werk dan een zak brokken of rol KVV in de bak gooien, doe ik met liefde en plezier. Het inkopen van vlees is een soort van verslaving geworden, de bodem van de vriezer wil ik niet zien en het is een sport om zoveel mogelijk diersoorten te geven voor een zo laag mogelijke prijs zonder verlies van kwaliteit. Het is voor mij dan meer een “way-of-life”. Ik sta graag in “ de keuken “ voor onze honden. Ik zie mijn honden niet zelf achter het fornuis staan om hun eten te koken. Dát is voor mij een logische reden om brokken te vervangen voor BARF. Op het moment dat onze honden zelf voor hun eten moeten zorgen, staan ze niet achter het fornuis, maar vangen ze een haas!

Ik kan nu natuurlijk een uitleg gaan geven over wat het BARF-en nou allemaal in houd, hoe het ontstaan is, waarom het gezonder is en waar de percentages op gebaseerd zijn op basis van de informatie die ik gelezen heb. Op het moment dat ik met mensen praat over deze manier van voeren, die hier totaal geen weet van hebben, lijkt het erop alsof ik enorm veel kennis heb van deze zaken. En dat is niet zo! Ik weet het hoe, het waarom in de basis en ik ken mijn eigen ervaringen op basis van wat ik zie bij mijn honden. Ik wil daarom graag verwijzen naar BARFPLAATS die ook een forum bevat, opgericht door Lizzy Plat-Coelers. Barfplaats bevat waardevolle informatie, documentatie, discussies en handleidingen over alles wat met BARF-en te maken heeft. Een aanrader als u wilt weten wat u nu eigenlijk aan het voeren bent.

Toch wil ik u op weg helpen door middel van een voorbeeldmenu voor zowel een Cane Corso pup, een jonge of volwassen Cane Corso. Dit is een menu die wij over het algemeen hanteren bij voeren. Door vraag en aanbod kan dit menu wel eens een periode afwisselen.

Voorbeeldmenu pup, jonge en volwassen Cane Corso. De pup krijgt 800 gr voeding per dag en dit is 5600 gr per week. We verdelen dit naar de volgende verhoudingen:

45 % bevleesd bot           2520 gr per week

25 % spiervlees               1400 gr per week

10 % orgaan                   560 gr per week

10 % pens                   560 gr per week

10 % groenten en aanvullingen           560 gr per

100 %                     5600 gr per week      

7 dagen bevleesd bot             360 gr per dag

4 dagen spiervlees           350 gr per keer

3 dagen orgaan               186 gr per keer

3 dagen pens               186 gr per keer

4 dagen groenten +             140 gr per keer

Maandag

360 gr kippen/eendennekken

186 gr orgaan (hart-lever-nier) van lam/geit

186 gr pens rund of lam

Dinsdag

360 gr eendenkopjes

350 gr hertenvlees

140 gr groenten/yoghurt/ei

Woensdag

360 gr parelhoenkarkas

186 gr orgaan (hart-lever-nier) van lam/geit/konijn

186 gr pens rund of lam

Donderdag

360 gr kipkarkas/rug

350 gr paardenvlees

140 gr groenten/yoghurt/ei

Vrijdag

360 gr zalmkop/lijf

186 gr orgaan (hart-lever-nier) van lam/geit

186 gr pens rund of lam

Zaterdag

360 gr konijnkarkas/rug

350 gr kalkoenvlees

140 gr groenten/yoghurt

Zondag

360 gr haaskarkas (testen of ze niet te hard zijn voor de eerste periode)

350 gr kopvlees rund

140 gr groenten/yoghurt/ei

     

Een kijkje in onze “keuken” en aan onze BARF-honden kan middels het foto-album!